Pyszne flaczki

Domowe tanie flaczki

Składniki:

  • 1 kg flaków wołowych
  • 1 cebula
  • 2 litry rosołu
  • 2 marchewki, pietruszka (korzeń)
  • 2 łyżki masło
  • 2 łyżki mąki do zagęszczenia
  • przyprawa do flaków
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Flaki wrzuć do garnka z wodą i odgotuj 3 razy, za kazdym razem zlewając wodę. Dzięki temu flaki nie będa brzydko pachniały. Następnie zalej same flaki (bez wody) rosołem, dodaj pokrojone marchewki i pietruszkę. Gotuj, aż będą wsyatrczająco miękkie (moje potzrebowały około pół godziny co najmniej). Masło połącz z mąką, dodaj troszkę rosołu, wrzuć posiekaną cebulkę i podsmaż (uzyskasz w ten sposób zasmażkę). Dodaj ją do zupy. Następnie dodaj przyprawę do flaków, pieprz i sól do smaku. Podawaj gorące z pieczywem.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply