Pizza turecka

Pyszna, sycąca pizza własnej roboty

Składniki:

  • * 50 dag mąki
  • * torebka suszonych drożdży
  • * 1 cebula
  • * 13 łyżek oliwy
  • * sól
  • * 2 ząbki czosnku
  • * 1 kg mielonej wołowiny
  • * chilli
  • * kmin rzymski
  • * mielony cynamon
  • * 20 dag przecieru pomidorowego
  • * 1 czerwona papryka
  • * 10 dag dymki
  • * 20 dag sałaty rzymskiej
  • * 20 dag sera owczego
  • * pieprz turecki

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszać z drożdżami, łyżeczką soli, 10 łyżkami oliwy i szklanką letniej wody. Wyrobić ciasto. Przykryć, odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
  2. W tym czasie pokroić cebulę w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Rozgrzać resztę oliwy i na niej usmażyć mięso. Pod koniec smażenia dodać cebulę i czosnek. Przyprawić kminem, cynamonem, chilli oraz solą i pieprzem. Chwilę smażyć razem. Dodać przecier pomidorowy. Wymieszać, zagotować i ostudzić.
  3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Rozwałkować na blasze posypanej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie na cieście rozsmarować masę mięsną. Piec ok.25 minut w temp.200stopni
  4. Sałatę pokroić w paseczki, paprykę w kostkę, dymkę w talarki. Pokruszyć ser. Gotową pizzę wyjąć z piekarnika, pokroić. Posypać przygotowanymi warzywami i serem owczym. Delikatnie oprószyć pieprzem tureckim.
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply