Budyń na słodko z malinkami

Budyń z malinkami

Składniki:

1 l mleka
20 dag cukru
laska wanilii
3 żółtka
10 dag mąki ziemniaczanej
sól
tabliczka gorzkiej czekolady
maliny
sok malinowy

Przygotowanie:

Laskę wanilii rozkroić i tępą stroną noża zebrać nasiona. ¾ litra mleka wlać do garnka, dodać wanilię i cukier. Gotować. 3 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszać dokładnie z 3 żółtkami, resztą mleka i szczyptą soli. Powoli dolewać do gotującego się mleka. Cały czas mieszać. Gotowy budyń można podawać na gorąco z sokiem malinowym i malinami. Można na dno salaterki włożyć parę kostek gorzkiej czekolady.
Jeśli podajemy budyń na zimno, wtedy najlepiej jest formę tortową wysmarować od środka masłem i zalać budyniem. Zostawić w chłodnym miejscu. Po wystygnięciu polać sokiem malinowym i posypać świeżymi malinami.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply