Bigosik

Smakowity bigosik

Składniki:

3 kg kapusty kiszonej sałatkowej (wypłukanej, odsączonej,
poszatkowanej)
2 kostki masła
0,75 szklanki oliwy
0,5 kg śliwek suszonych
10 dkg grzybów suszonych najlepiej prawdziwków
3 nieduże cebule (pokrojone w piórka)
torebka pieprzu kolorowego
4 ziarna jałowca
4 ziarenka ziela
6 małych listków laurowych
1 l czerwonego wytrawnego wina
sól

Przygotowanie:

Cebule podsmażyć na kostce masła. Dodać wszystkie składniki poza śliwkami, solą i drugą kostką masła. Dolać wody tyle, żeby się nie przypalało. Po dwóch godzinach gotowania na małym ogniu (mieszając od czasu do czasu) dodać śliwki, drugą kostkę masła i ewentualnie wodę. Po godzinie gotowania dosolić do smaku.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply